Waar drink je in Amsterdam nog koffie voor €1,50?
In deze (eerste echte) nieuwsbrief: betaalbare koffie, tapas adresjes in Barcelona en slow-fashion tips.
Sinds het idee voor deze nieuwsbrief vorm kreeg in mijn hoofd is de lijst met tips die ik wil delen langer en langer aan het worden. Eigenlijk valt er niet op te tikken tegen alle adresjes die rondspoken door m’n hoofd. Niet erg natuurlijk - maar het veroorzaakte wel een kleine keuzestress: waarmee wil ik de eerste editie aftrappen? Gelukkig kan ik me vastklampen aan de nieuwsbrief-structuur die ik mezelf heb opgelegd: een tip met adresjes in Amsterdam, een tip daarbuiten en een extra tip over iets anders dan eten of reizen, maar die wel binnen het ‘betaalbare’ plaatje past. Die drie bij elkaar zijn dan eigenlijk elke twee weken een soort mini-lifestyle gids in je inbox.
Om te beginnen met drie (un)affordable dingen die mijzelf met de komst van de herfst meer - en minder - bezighouden. Als eerste: één van de dingen die m’n tijd op weet te slurpen is het vinden van tweedehandskleding. Nu heb ik sowieso een koopverslaving, maar met de komst van een nieuw seizoen steekt deze de kop op (hallo truien, pantalons, laarzen, bomberjacks en blazers). Naast het scrollen op tweehandswebsite Vinted bracht ik van de week een bezoek aan een relatief nieuw filiaal van Gideon (nog meer tips voor tweedehandswinkels vind je verderop in deze nieuwsbrief).
Ten tweede: mijn craving naar de zon. Zodra het hier twee dagen regent zit ik al op Skyscanner om naar vluchten te kijken. De plek die ik nu het meeste mis: Barcelona. Twee jaar geleden woonde ik tijdelijk in de Spaanse stad en als ik zie dat je daar nu nog met 18 graden tapas kan eten op het terras word ik direct nostalgisch.
Als laatste iets wat mij minder bezighoudt nu de dagen kouder worden: een warme bak koffie. Sinds ik bij de NOS werk begonnen de koffieautomaat-sessies er steeds meer in te sluipen (niet gek met onregelmatige werktijden). En dat had weinig te maken met de kwaliteit van de Selecta-apparaten. Dus ging ik een aantal maanden geleden op een detox: geen koffie meer (in mijn geval betekende dat wel meer cola). En dat pakte ook goed uit voor mijn portemonnee, want koffietjes buiten de deur zijn ook een geldsleurper. Heel af en toe ga ik op een vrije dag dan nog over the top en neem ik bij koffiezaak Yusu een latte met matcha-ijs. Dat is dan direct het andere uiterste (zie het verschil hieronder).
Anyway, hierbij mijn eerste tips in Amsterdam, anywhere and another one.
Lees ze!
Gewoon een goedkoop bakkie
Als er iets is wat voor mijn gevoel nooit hype-af gaat zijn dan is het koffie. Op de een of andere manier evolueert koffie zich altijd mee met de tijd, en lees je er met gemak de nieuwste trends aan af. Van ingewikkelde drankjes met matcha foam, frambozen siroop en havermelk (drankjes waar überhaupt geen cafeïne in zit) tot aan de zwarte koffie in een nieuw jasje: the cold brew. De opties zijn eindeloos en de plekken voor dit soort innovatieve drankjes in Amsterdam ook. Ze schieten als bomen uit de grond: koffiezaken met net zo’n stylische (of lees: steriele) look als hun drankjes.
Maar wat als je “gewoon” zin hebt in een lekker bakkie pleur in de zon? Of warm en behaaglijk in een bruin café wil zitten? Zonder ellenlange rij, zonder die extra 50 centjes voor de non-diary melk en vooral zonder dat pijnlijk houten krukje als enige zitmogelijkheid? (Mits je natuurlijk een ‘to go’-fanaat bent).
In onderstaand lijstje vind je dit soort koffieplekken, met comfortabele spots in de zon en zonder teveel poespas.
de Parkwachter (Westerpark): niet de goedkoopste plek in dit rijtje, maar je kan hier heerlijk in de zon zitten met alle ruimte om je heen. Een stukje zen in de stad, vooral leuk met lekker weer + genoeg comfortabele stoelen. Daarnaast hebben ze er ook ijskoffie en havermelk.
Hesp: het o-zo-hippe Hesp aan de Amstel is geen onbekende plek voor veel mensen. Met de borrel zit het hier bomvol, vooral omdat ze hier tot lang zon hebben. Maar je kan er ook vroeg in de ochtend terecht voor een kop koffie aan de bar. Als je hier namelijk een espresso besteld kost deze maar 1 euro…



Barcelona: is betaalbare patas bravas er nog mogelijk?
Mijn allereerste tip over een plek buiten Amsterdam kan niet anders zijn dan Barcelona. Vorig jaar heb ik er vier maanden gewoond en bezocht ik zo’n meer dan veertig tapastenten. Ik woonde in Eixample en ken nog steeds - we zijn inmiddels 1,5 jaar verder - het rechtlijnige stratenplan à la Plan Cerdà uit mijn hoofd.
Toch zit er ook een keerzijde aan de zonovergoten stad waar elke Nederlander vanaf het voorjaar zijn toevlucht zoekt. De stad kan het groeiend toerisme niet aan en ook hier zijn de prijzen omhoog geschoten. Het vinden van een hotel of Airbnb onder de 100 euro is nagenoeg onmogelijk geworden. Het verhuren van onroerend goed is de meest lucratieve geldverdiener die er is, ongeacht het model. Dat weten we in Amsterdam inmiddels ook wel.
Het verschil tussen hier en Barcelona is dat de stad rigoureus gaat optreden tegen Airbnb: er komt een verbod op de (korte) verhuur van appartementen aan vakantiegangers. De aankondiging kwam van de burgemeester van Barcelona, Jaume Collboni. Zijn Socialistische Partij won de laatste lokale verkiezingen met een nipte meerderheid. Hij is van plan om geleidelijk de vergunningen af te schaffen die nodig zijn om legaal toeristische appartementen te verhuren. Waarom? Omdat Barcelona diep in een huizencrisis zit en lokale inwoners - vooral jonge mensen - moeilijk een huis kunnen vinden. Effin, over naar het eten, want wat tóch een enorme plus blijft is de Spaanse tapas, en alle varianten daarop.
Een tapasplek die je niet mag overslaan:
Bodega Vasconia: als het ideaalbeeld van een tapasbar in Barcelona vastgeroest in je hoofd zit dan komt deze tapasbar het dichtste bij in de buurt. Het is warm, klein, inclusief Spaanse tegeltjes, veel kaas, ham en een paar simpele Spaanse huiswijnen. Het is betaalbaar en zit binnen in het centrum. Maak niet de fout door te veel kaas en ham te bestellen (heb ik meerdere keren gedaan), want ook de andere gerechtjes zijn het proberen waard.
Let op: het is één van de plekjes die veel toeristen nog niet hebben ontdekt en een website om te reserveren hebben ze niet. Maar met een telefoontje in gebrekkig Spaans kom je een heel eind.



In het artikel lees je over nog vier andere betaalbare tapasadresjes in Barcelona en vind je ook mijn Google Mapslijst met meer dan 90 andere eetadresjes.
The battle tussen fast -en slow fashion
“Ik was in de stad en het begon opeens keihard te regenen”, gebruik ik als excuus tegen m’n moeder als ze vraagt waarom ik in de H&M sta. Ik stuurde d’r een foto van een broek waarvan ik wist dat ze zoiets al lang op het oog had. Eerlijk gezegd was ik benieuwd wat de winkelketen tegenwoordig in z’n mars heeft. Ik koop veel van m’n kleding via Vinted of tweedehandswinkels en de fast-fashion winkel valt voor me gevoel net tussen wal en schip. H&M is niet zó fast en goedkoop als bijvoorbeeld Chinese webwinkel Shein (een webwinkel waar je oprecht kunt voor alle laatste trends in fashion en kledingstukken maar een paar euro kosten). Neem een van de huidige trends: the workwear pants. Eigenlijk werkbroeken, van zwaar katoen in een vaak grijsblauwe of beige kleur, met zakken en knopen op prominente plekken. Bij H&M kost een exemplaar 40 euro. Bij Shein? 5 euro. Met zo’n prijsverschil - en die prijs is voor H&M en Shein-klanten vaak een belangrijke aankoopfactor - trekt H&M aan het kortste eind…
Als tegenhanger van consumptieketens zoals H&M, hier mijn tips voor fysieke - en betaalbare - tweedehandskledingwinkels in Amsterdam:
Gideon Italiaander: lange tijd was ik fan van de kringloop op de Havenstraat - Mevius. Ik wist niet eens dat dit onderdeel was van opkoopbedrijf Gideon totdat mijn vriend me dit vertelde. Helaas is Mevius nu gesloten (de Havenstraat gaat op z’n kop - een verhaal voor later). Niet getreurd: Gideon zit op heel veel plekken, onder andere een paar honderd meter van m’n huis in Amsterdam-West. Dit filiaal van de tweedehandswinkel verkoopt veel mannenkleding maar ook voor vrouwen vind je er veel oversized overhemden en gebreide truien.
Rataplan: zorg ervoor dat je uitgeslapen bent en kom hier niet in het weekend - maar dit is één van de weinige kringloopwinkels in het centrum van Amsterdam. Het is er één grote chaos aan glazen, boeken, fotolijstjes en kinderspeelgoed, maar ook voor tweedehands tassen, blazers en accessoires kan je hier goed terecht.
Figo Amsterdam: een grote tweedehandshal in Amsterdam-Noord. Ze hebben een enorme collectie aan leren jassen, trenchcoats en race-shirts, tegen schappelijke prijzen. Niet zo goedkoop als een kilostore, maar wel goedkoper dan de Episode.
Mijn nieuwsbrief en archief met adressen zijn gratis, maar met een donatie kan ik nog meer adresjes zoeken en uitproberen. Én hier nog meer tijd voor vrijmaken. Ben je enthousiast? Doneren kan via de link hieronder.